marți, 8 decembrie 2009

Painea din Iasi. Un studiu Comparativ

Dat fiind ca papilele mele gustative au avut norocul de a cunoaste mancarea din aproape toata tara noastra in forma de peste (cu capul spre WEST) sunt blestemat la un comparatism culinar constant. Primul lucru care m-a lovit asa ca si un autobuz de un bloc este diferenta colosala intre painea de Iasi si cea de Reghin.

De fapt este o diferenta atat de mare intre cele doua incat adesea traiesc sub impresia ca Iasul detine o simpla simulare a acestui aliment plin de potential de altfel. As vrea sa spun fara exagerari ca painea Iasului (mai putin cea gasita in Carefure) are ca singura calitate faptul ca reuseste sa cada in stomac asa cum, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a cazut bomba atomica in Japonia.

Asadar este timpul sa incep aceast studiu dedicat alimentului format din acelasi aluat cu cel al covrigului dar care detine o alta tehnologie de prelucrare.

O prima diferenta este marimea. Painea de Iasi adesea imi da impresia ca a intrat la apa catarind de regula in jur de 200 de grame spre deosebire de cele 400 de grame a celei din Reghin, ca si pret ambele sunt pe acelasi loc. Hmm bizara treaba as spune.

Pe urma la varietate. Brutariile Iesene se pricep a face putine produse si aclea ducand lipsa varietate de parca creativitatea ar fi o gaura nearga care lear absorbi definitiv, in Reghin in schimb brutariile vad in creativitate un fel de necesitate pentru a rezista ca si afaceri.

Banuiesc ca este necesar a denumi in primul rand painile comune desi ca gust, marime si material difera considerabil: painea alba, painea neagra, painea de graham.

Acum urmeaza ce nu se gaseste in Iasi sau ce se gaseste foarte greu ( inca n-am reusit sa gasesc): Painea cu cartof, Painea cu seminte, Painea facuta in coaja de varza, Painea fara sare, Paine integrala.

Acum urmeaza baza paini, formula sa. Nu stiu exact ce se pune in vreo paine in schimb ingredientle din painea din Iasi o fac sa fie in primul rand greu, foarte greu de taiat de parca ai incerca sa tai o roata de cauciuc, painea de la Reghin este in schimb ca un unt moale la tait.

In ultimul rand vine prezentarea. In Iasi esti fortat sa iei o paine taiata asa cum este neavand libertatea a alege marimea taieri, magazinele de panificatie fiind putine adesea sub forma de tonete iar produsele lor sunt limitate neavand prea multe elemente de decor interior.In Reghin magazinele de panificatie ofera painii un tratement special, ea este pusa la aparatul de tait si ambalata in fata clientului. Painea nu este singurul lucru ce poate fi gasit, adesea se gasesc checuri, sadnwisuri, tarte chiar ba mai mult se gaseste inclusiv pesmet si lista ar putea sa continue.

In concluzie painea noastra cea de toate zilele daneao noua astazi dar fi tu gingasa de tine iesita din maini pricepute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate